ANP31 jan '13 17:10Aangepast op 31 jan '13 18:15

VS tegen huwelijk Budweiser en Corona

ANP
ANP

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - Amerikaanse autoriteiten hebben donderdag een rechtszaak aangespannen om de volledige overname van de Mexicaanse bierbrouwer Grupo Modelo door branchegenootAnheuser Busch-InBev te voorkomen. Die overname zou slecht zijn voor de concurrentie en zou zorgen voor hogere bierprijzen op de Amerikaanse markt.

AB-InBev, het moederbedrijf van merken als Budweiser en Stella Artois, maakte eind juni vorig jaar bekend zo'n 20 miljard dollar (circa 15 miljard euro) over te hebben voor de 50 procent van de aandelen Grupo Modelo, die het nog niet bezit. Door de overname zou het Belgisch-Braziliaanse concern onder meer eigenaar worden van Corona, een van de bestverkopende biermerken in de VS.

Met de rechtszaak wil het Amerikaanse ministerie van Justitie voorkomen dat de concurrentie tussen de bieren van Grupo Modelo en AB-InBev in de VS verdwijnt. ,,Als AB-InBev de volledige controle over Grupo Modelokrijgt, dan kan het de bierprijzen voor Amerikaanse consumenten verhogen'', stelde het ministerie in een verklaring. Budweiser is het meest populaire binnenlandse bier in de VS, Corona staat op nummer één bij de buitenlandse merken.

In strijd met de wet

AB-InBev gaf in een verklaring aan dat de actie van het ministerie in strijd is met de wet. Het bedrijf stelt zich met hand en tand te gaan verdedigen in de rechtbank.

Het nieuws viel donderdag buitengewoon slecht op de aandelenbeurzen. In Brussel verloor het aandeel AB InBev bijna 8 procent. Grupo Modelo leverde in Mexico-Stad 7 procent in.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen