ANP27 jan '13 13:59

'Centrale banken hebben beleidsopties over'

DAVOS (AFN/BLOOMBERG) - Centrale banken hebben nog altijd mogelijkheden om de economie te stimuleren en kunnen de tijd nemen om aan hun inflatiedoelstellingen te voldoen. Dat zei de aankomend president van de Britse centrale bank, Mark Carney, dit weekeinde op het World Economic Forum in Davos.

De centrale banken in de rijke landen hebben het plafond van hun mogelijkheden nog niet bereikt, stelde de huidige president van de Bank of Canada, die in juli het roer overneemt bij de Britse centrale bank. ,,In alle belangrijke economieën bestaan nog steeds mogelijkheden voor het monetair beleid'', concludeerde Carney. Centrale banken moeten er op dit moment volgens hem vooral voor zorgen dat de economie voldoende vaart krijgt, zodat ze vervolgens hun onorthodoxe beleid van de afgelopen jaren kunnen afbouwen.

Centrale banken kunnen er daarbij ,,wat langer'' over doen om hun inflatiedoelen te halen, zei Carney verder. De Britse centrale bank hield de rente de afgelopen jaren op het historisch lage peil van 0,5 procent en kocht op grote schaal obligaties op van banken om ze van meer liquide middelen te voorzien, terwijl de inflatie vaak hoger lag dan het door de Bank of Englandnagestreefde peil van 2 procent.

Uiteindelijk zijn er ook politieke besluiten nodig om de economische problemen in Europa en de Verenigde Staten op te lossen, stelde Carney. ,,Centrale banken kunnen niet alle risico's wegnemen of zorgen voor alle omstandigheden die nodig zijn voor een duurzaam herstel.''

Gerelateerde artikelen