ANP17 jan '13 16:16

Dijsselbloem kandideert zich voor eurogroep

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de eurogroep. Hij zei dat donderdag in een debat in de Tweede Kamer. Hij zal zijn kandidatuur vrijdag indienen bij de huidige voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker.

Dijsselbloem werd al sinds half december genoemd als belangrijke kandidaat om Juncker op te volgen als voorzitter van de vergaderingen van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden. Hij zou inmiddels de enig overgebleven kanshebber zijn. De Europese ministers kiezen komende maandag in Brussel uit hun midden een voorzitter.

Dijsselbloem zei de Kamer dat de procedure voor de opvolging van Juncker veranderd is, wat betekent dat kandidaten zich voor vrijdag 12 uur moeten melden bij Juncker. Dijsselbloem doet dat dus.

Hij zei dat hij gewoon minister blijft en dat de twee functies te combineren zijn. Het zal hard werken worden, gaf hij toe. ,,Ik blijf staatsrechtelijk verantwoordelijk en zal debatten met de Kamer blijven voeren.'' Hij vroeg steun van de Kamer voor zijn kandidatuur en het vertrouwen dat hij de twee functies kan combineren. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zal Nederland vertegenwoordigen in de bijeenkomsten van de eurogroep als Dijsselbloem inderdaad tot voorzitter wordt gekozen.

Gerelateerde artikelen