ANP31 jan '13 13:46

Wapendiscussie VS verhard door dood tiener

WASHINGTON (ANP) - De dood van de 15-jarige Hadiya Pendleton, een tienermeisje dat 1,5 week geleden nog met haar fanfare optrad bij de inauguratie van president Barack Obama, heeft olie op het vuur van de wapendiscussie in Amerika gegooid. De verontwaardiging over het neerschieten van het meisje, 1,5 kilometer van de woning van Obama in Chicago, is tot in het Witte Huis voelbaar.

,,Het is een vreselijke tragedie elke keer als er een jong mens wordt gedood terwijl ze nog zo'n lang leven voor zich hadden, en we zien dat veel te vaak'', aldus woordvoerder Jay Carner van de president. Obama zelf refereerde ook aan de dood van Pendleton in een interview met zender Telemundo.

Het incident in Chicago met zijn scherpe anti-wapenwetten lijkt koren op de molen van de wapenlobbygroep NRA en de stelling dat meer anti-wapenwetten niet automatisch tot minder vuurwapengeweld leiden, stelde de vragensteller. Obama: ,,het probleem is dat een enorm aandeel van die wapens van buiten Chicago komt.'' Scherpe wapenwetten in enkele gebieden zonder een breed geïntegreerd systeem om de achtergrond van wapenkopers te checken, maken het moeilijker voor gemeenschappen zich te beschermen tegen vuurwapengeweld, aldus de president.

In de VS woedt sinds vorige maand een ongemeen felle discussie over wapenbezit. Aanleiding voor het oplaaien ervan was de schietpartij op een basisschool in Newtown waarbij 20 kleine kinderen de dood vonden. De Amerikaanse regering werkt aan een strengere wapenwet die nog wel door het Congres moet worden geloodst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen