ANP16 jun '13 04:19

Vaderdag: uitslapen of business as usual?

ANP
ANP

RIJSWIJK (ANP) - Het is zondag Vaderdag, de dag waarop vaders traditioneel door hun kinderen in het zonnetje worden gezet. Veel kids trakteren hun vader nadat hij heeft mogen uitslapen op een lekker ontbijt of geven een cadeautje. Kleinere kinderen hebben de afgelopen week op school zelfgemaakte tekeningen en knutselwerkjes gemaakt die ze hun papa aanbieden.

Vaderdag is eind jaren 30 in Nederland geïntroduceerd, als tegenhanger van de al langer bestaande Moederdag. Op initiatief van de Nederlandse Bond van Herenmode-detaillisten werd in 1948 afgesproken dat de feestdag voortaan elk jaar op de derde zondag van juni zou plaatsvinden.

Uit recent onderzoek van Q&A Research blijkt dat de populariteit van Vaderdag de laatste jaren wat aan het dalen is. Veel mensen vinden het maar een commerciële aangelegenheid.

Het aantal Nederlanders dat iets aan Vaderdag doet, zou nu rond de 47 procent moeten liggen. Daarmee komen vaders er een stuk bekaaider af dan moeders, benadrukte het onderzoeksbureau. Moederdag loopt ook iets terug in populariteit, maar werd vorige maand nog altijd door 61 procent in ere gehouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen