ANP25 jan '13 11:37Aangepast op 25 jan '13 15:38

Acties dreigen bij Akzo Nobel

ANP
ANP

UTRECHT (ANP) - Bij chemieconcern AkzoNobel komen acties als het bedrijf voor maandag niet akkoord gaat met een nieuwe eenjarige cao. De vakbonden hebben het bedrijf vrijdag een ultimatum gesteld nu hun leden een nieuw eindbod van het concern voor de chemietak hebben afgewezen, aldus CNV Vakmensen.

Volgens onderhandelaar Jelle Loosman van CNV Vakmensen zit AkzoNobel een nieuwe cao zodanig te traineren dat het ultimatum onvermijdelijk werd: ,,De directie weigert, naast de door ons gevraagde loonsverhoging, een cao-afspraak uit 2009 gestand te doen. Toen is afgesproken dat we het pensioenfonds versterken. Dat willen we nu ook uitgevoerd zien worden.''

Volgens Loosman moet AkzoNobel ook instemmen met een compensatieregeling voor wachtgelders en vroeggepensioneerden die nu een financieel gat zien vanwege veranderde AOW-wetgeving. Verder eist de vakbond een loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro.

,,Zeer teleurgesteld''

Als AkzoNobel niet voor maandag 13.00 uur instemt met de eisen, komen er stakingen bij de chemievestigingen in Rotterdam, Hengelo, Herkenbosch, Deventer en Delfzijl. Daar werken ruim 700 mensen.

AkzoNobel is ,,zeer teleurgesteld'' over de aankondiging van de vakorganisaties om acties te beginnen. Het bedrijf zegt er na een eerder eindaanbod alles aan gedaan te hebben om met een aanvullend bod tot een oplossing te komen.

Dit uiterste bod bevatte een structurele loonsverhoging van 2 procent en een eenmalige uitkering van 0,5 procent. ,,Een bovengemiddeld loonbod in Nederland'', aldus een woordvoerder. De vakbonden houden vast aan hun eis van 2,5 procent structurele loonsverhoging. AkzoNobel zegt bereid te blijven dit uiterste bod met de vakorganisaties te bespreken en toe te lichten.

Gerelateerde artikelen