ANP28 mei '13 10:20Aangepast op 28 mei '13 11:06

'Afwikkelen crisisbanken behoeft autoriteit'

FRANKFURT (AFN/DPA) - Europa moet naast het gezamenlijke toezicht op de Europese bankensector een autoriteit oprichten die probleembanken kan saneren. Dat heeft de vicepresident van de Bundesbank, Sabine Lautenschläger, dinsdag gezegd.

,,Ik spreek mij fundamenteel uit voor de oprichting van een Europese afwikkelingsautoriteit. Die moet een stevige basis krijgen en daar zal waarschijnlijk een verandering van de wetgeving voor nodig zijn'', licht Lautenschläger toe. Bij het saneren van een probleembank moet worden gedacht aan het splitsen van de bank in een goed en een slecht deel en een verkoop van bezittingen.

Het centrale toezicht op de Europese bankensector valt vanaf volgend jaar onder de Europese Centrale Bank (ECB).

Sanering

Volgens Lautenschläger is een bankenunie niet compleet zonder een Europese autoriteit voor de sanering van probleembanken. ,,Het heeft op termijn weinig zin om banken op Europees niveau te controleren en dan de sanering op nationaal niveau door te voeren'', aldus de vicepresident van de Duitse centrale bank.

,,De herstructurering en sanering van een grote bank moet mogelijk zijn zonder dat de financiële stabiliteit ernstig in gevaar komt en zonder belastinggeld aan te spreken'', aldus Lautenschläger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen