ANP16 mrt '13 20:39

PvdA-top legt leden uit dat koers juist is

ANP
ANP

UTRECHT (ANP) - De PvdA-top heeft haar achterban zaterdag opgeroepen de koers van het kabinet te blijven steunen. Partijleider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem legden de leden uit dat de voortdurende bezuinigingen onvermijdelijk zijn en nodig om ,,sterker en socialer uit de crisis’’ te komen.

Samsom riep in herinnering dat de PvdA vorig jaar een flinke verkiezingswinst heeft gehaald door ,,het eerlijke verhaal’’ te vertellen. Hij begrijpt dat de ingrepen van het kabinet vaak pijnlijk zijn en dat het verleidelijk is voor ,,het lekkere verhaal’’ te kiezen. Maar alleen het eerlijke verhaal biedt perspectief, zei hij.

De ledenraad in Utrecht was belegd op initiatief van een aantal afdelingen en de Jonge Socialisten. Volgens hen zijn veel PvdA'ers geschrokken van de nieuwe bezuinigingen van ruim 4 miljard euro die het kabinet onlangs aankondigde. Ze denken dat die de werkloosheid nog zullen versterken en kunnen ze ,,niet meer uitleggen op de werkvloer''.

Veranderde realiteit

Maar Samsom hield de leden voor dat extra besparingen veroorzaakt zijn door tegenslag. Zo moest het kabinet 3,7 miljard euro uittrekken om SNS Reaal te redden. De nieuwe bezuinigingen zijn niet het gevolg van compromissen met de VVD, maar komen door de veranderde realiteit, zei de partijleider. De PvdA is volgens hem geen ,,mooiweerpartij".

Ook vicepremier Lodewijk Asscher onderstreepte dat ,,de werkelijkheid zich niet houdt aan regeerakkoorden". Volgens Asscher maakt het wel degelijk verschil dat de PvdA in het kabinet zit. Hij wees op het budget van 300 miljoen euro dat beschikbaar is om mensen aan een andere baan te helpen als ze werkloos dreigen te worden. Samsom voegde daar onder meer het kinderpardon aan toe.

Gerelateerde artikelen