ANP31 jan '13 11:58Aangepast op 31 jan '13 15:41

IATA: passagiersvervoer steeg in 2012

GENEVE (AFN) - De vraag naar vliegreizen is in 2012 wereldwijd met 5,3 procent gestegen. Dat meldde de internationale luchtvaartorganisatie IATA donderdag. De vraag naar vrachtvervoer daalde daarentegen met 1,5 procent.

De groei in het passagiersvervoer ligt boven het 20-jarig gemiddelde van 5 procent. In 2011 steeg de vraag naar vliegreiz en nog met 5,9 procent. De bezettingsgraad in 2012 lag relatief hoog op 79,1 procent. De groei werd vooral gemeten in het internationale luchtvaartverkeer in de opkomende markten.

Luchtvaartmaatschappijen hebben in 2012 gezamenlijk naar verwachting circa 6,7 miljard dollar (4,9 miljard euro) aan winst geboekt, meldde IATA. Maar de winstmarge lag op circa 1 procent, waardoor ,,de industrie nog maar net het hoofd boven water houdt''.

Wereldhandel

De vraag naar vrachtvervoer daalde als gevolg van de krimp van de wereldhandel, terwijl er ook meer goederen over het water werden vervoerd. De bezettingsgraad lag op ruim 45 procent. Een lichtpuntje in het vrachtverkeer was de stijging in het verkeer tussen Azië en Afrika, aldus IATA. Daarvan profiteerden met name luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten en Afrika.

Voor 2013 voorziet IATA een groei van de vraag naar passagiersvervoer die ,,dicht bij'' het gemiddelde van 5 procent zit. De vraag naar vrachtvervoer zal zich iets herstellen en met 1,4 procent groeien, denkt de organisatie. De winst stijgt van 6,7 miljard dollar tot 8,4 miljard dollar waarbij de winstmarge toeneemt tot 1,3 procent.

Volgens de organisatie is het vertrouwen van ondernemers in de economie versterkt, wat gunstig zal uitpakken voor de vraag naar vrachtvervoer. Ook lijkt de economische situatie in de eurozone beter dan afgelopen jaar. Daarentegen blijven de brandstofkosten hoog, denkt IATA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen