ANP23 jan '13 07:50Aangepast op 23 jan '13 08:42

'Hogere opening AEX’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten beginnen. Beleggers krijgen een grote hoeveelheid resultaten te verwerken van toonaangevende bedrijven. In Amsterdam opende onder meer Unilever de boeken.

,,De AEX opent een half punt hoger in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. In Azië werden wel verliezen geleden, maar de uitspraak van Draghi, dat het ergste achter de rug is, zorgen voor vertrouwen in Europa. Daarnaast is het uitkijken naar de bedrijfsresultaten'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Netherlands.

De eurozone lijkt het ergste deel van de crisis achter zich te hebben gelaten. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, dinsdagavond laat tijdens een toespraak in Frankfurt. ,,De donkerste wolken boven de euro zijn verdwenen'', zo gaf hij aan.

Cameron

De Britse premier David Cameron wil uiterlijk 2017 een referendum houden over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat melden verschillende Britse media op basis van de speech die hij woensdagmorgen zal gaan houden.

In Amsterdam zal SNS Reaal mogelijk opnieuw in de belangstelling staan. Volgens De Telegraaf werkt het kabinet koortsachtig aan een reddingsplan voor de noodlijdende bank en verzekeraar. In de komende dagen worden maatregelen verwacht om SNS Reaal overeind te houden, waarbij een nationalisatie nadrukkelijk in beeld is.

Unilever

Unilever heeft in 2012 zowel de omzet als winst stevig zien groeien. Ook in het vierde kwartaal boekte de producent van levensmiddelen en verzorgingsproducten een flinke groei van de opbrengsten. De omzet in het vierde kwartaal kwam uit op 12,6 miljard euro, wat overeenkwam met de verwachting van analisten.

De belangrijkste aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten woensdag overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio zette de daling voort en eindigde 2,1 procent lager. Beleggers bleven teleurgesteld in het plan van de Japanse centrale bank om de deflatie in het land aan te pakken.

Google

De beurzen op Wall Street boekten dinsdag lichte winsten. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 13.712,13 punten. De S&P 500 klom 0,4 procent tot 1492,51 punten en technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 3143,18 punten.

Het Amerikaanse internetconcern Google maakte na de slotbel bekend dat de omzet in 2012 voor het eerst in zijn bijna 15-jarig bestaan boven de 50 miljard dollar is uitgekomen. Onder de streep bleef een winst over van 10,7 miljard dollar, een miljard meer dan in 2011.

De Europese effectenbeurzen sloten eerder op de dag juist overwegend lager. De AEX in Amsterdam hield het hoofd nipt boven water en eindigde 0,1 procent hoger op 353,45 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 553,18 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,7 procent lager de handel uit.

Gerelateerde artikelen