ANP29 mei '13 20:55

Tribunaal weigert Karremans te dagvaarden

Archiefbeeld Thom Karremans. ANP
Archiefbeeld Thom Karremans. ANP

DEN HAAG (ANP) - Het Joegoslavië-Tribunaal zal oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans niet dagvaarden. Dit hebben de rechters in de zaak tegen Radovan Karadzic woensdag besloten. De voormalige Bosnisch-Servische president wilde Karremans tegen diens wil als getuige van de verdediging horen.

Karremans had zich, geadviseerd door advocaat Geert-Jan Knoops, tegen de getuigenis verzet omdat hij zich niet zelf wilde belasten, met het oog op mogelijke strafvervolging voor zijn rol bij de val van Srebrenica. De rechters vinden dat Karadzic niet heeft aangetoond dat de informatie in zijn voordeel die hij uit de getuigenis van Karremans wilde halen, niet van andere bronnen verkrijgbaar is.

Karadzic is aangeklaagd wegens onder meer de deportatie van vele duizenden moslimvrouwen, -kinderen en -bejaarden uit de gevallen enclave Srebrenica in 1995. Karadzic wilde Karremans laten zeggen dat de moslims zelf de wens hadden te vertrekken. Dat zou blijken uit de vergaderingen die er waren met Karremans, Karadzic' legerleider Mladic en vertegenwoordigers van de moslims. De rechters wijzen erop dat de video-opnames van de vergaderingen in Hotel Fontana in Bratunac al zijn toegelaten als bewijs. Ook hebben getuigen in het Karadzic-proces al eerder verteld over de wens van de moslims om ,,geëvacueerd'' te worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen