ANP15 mrt '13 22:34

Fors minder vergoeding voor topman Ford

DEARBORN (AFN/BLOOMBERG) - Topman Alan Mulally van het Amerikaanse autoconcern Ford Motor krijgt over 2012 flink minder vergoeding dan een jaar eerder, maar blijft waarschijnlijk wel 's werelds bestbetaalde topman van een autobedrijf.

De totale betaling aan Mulally gaat met 29 procent omlaag tot 21 miljoen dollar (16 miljoen euro), vanwege een lagere bonus en minder vergoedingen in aandelen en opties, zo maakte Ford vrijdag bekend. Zijn vaste salaris bedraagt 2 miljoen dollar. Na Mulally is Volkswagen-topman Martin Winterkorn de bestbetaalde in de auto-industrie met 14,5 miljoen euro.

De 67-jarige Mulally werd in 2006 topman van de op een na grootste Amerikaanse autofabrikant en leidde het bedrijf door de kredietcrisis zonder steun van de overheid. De winst voor belastingen van Ford bedroeg vorig jaar 8 miljard dollar. Tussen 2006 en 2008 leed Ford een verlies van 30 miljard dollar, maar in de afgelopen jaren is ruim 35 miljard dollar verdiend door Mulally dankzij onder meer kostenverlagingen en de focus op zuinige auto's.

Gerelateerde artikelen