ANP7 jan '13 08:07Aangepast op 7 jan '13 08:37

‘Vlakke opening AEX’

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam begint maandag naar verwachting vlak aan de eerste volledige handelsweek van het nieuwe jaar. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De aandacht van de beleggers zal deze week vooral uitgaan naar de start van het jaarcijferseizoen.

Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa is dinsdag, zoals gebruikelijk, het eerste grote concern die de boeken over het afgelopen jaar zal openen. Amsterdamse beleggers moeten nog even wachten op de jaarcijfers. De eerste aan het Damrak genoteerde bedrijven die hun boeken openen zijn Ahold en ASML op 17 januari.

Italiaanse media meldden afgelopen weekeinde dat de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie Air France-KLM zijn Italiaanse branchegenoot Alitalia helemaal wil overnemen. De luchtvaartmaatschappijen zouden vergevorderde fusiegesprekken voeren, een definitieve deal zou deze zomer worden verwacht.

Bankaandelen

Bankaandelen zullen mogelijk in de belangstelling staan. De internationale financiële toezichthouders hebben zondag nieuwe regels voor liquide middelen die banken moeten aanhouden versoepeld en uitgesteld. De banken krijgen 4 jaar extra de tijd om te voldoen aan de regels.

In het Verre Oosten lieten de beurzen maandag overwegend verliezen zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,8 procent lager. Beleggers besloten wat winsten te nemen na de sterke rally van afgelopen vrijdag, die de Japanse beurs naar het hoogste niveau sinds maart 2011 stuurde.

Europa

De aandelenmarkten in New York en Europa sloten vrijdag licht hoger. De stemming werd gesteund door positieve rapporten over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten en de Amerikaanse dienstensector. Beleggers bleven echter voorzichtig door de vrees dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken mogelijk dit jaar stopt met zijn stimuleringsprogramma.

Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,3 procen hoger op 13.435,21 punten. De brede S&P 500 won 0,5 procent tot 1466,47 punten en bereikte daarmee de hoogste slotstand sinds december 2007. De technologiebeurs Nasdaq klom 1,09 punten naar 3101,66 punten.

AEX

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent hoger op 351,73 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 545,79 punten. De beurs in Parijs klom 0,2 procent, Frankfurt steeg 0,3 procent en Londen ging 0,7 procent vooruit.

De euro was maandag voorbeurs 1,3040 dollar waard, tegen 1,3054 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 92,80 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen