ANP18 jan '13 14:58Aangepast op 18 jan '13 21:23

Recessie Italië in 2013 nog dieper

ROME (AFN/BLOOMBERG) - De recessie in Italië zal dit jaar dieper zijn dan eerder werd gevreesd. De Italiaanse economie krimpt naar verwachting met 1 procent in 2013, terwijl eerder werd gerekend op een teruggang van 0,2 procent. Dat maakte de Italiaanse centrale bank vrijdag bekend.

Volgens de centrale bank hangt de negatievere vooruitblik samen met de zwakke binnenlandse vraag, het verslechterende buitenlandse klimaat en de aanhoudende zwakte bij de bedrijfsactiviteiten in de afgelopen maanden. Italië verkeert momenteel in de vierde recessie sinds 2001. Aftredend premier Mario Monti zei in december nog dat de Italiaanse economie er veel beter bijstaat dan een jaar eerder.

Door de aanhoudende recessie moet Italië dit jaar mogelijk 9 miljard euro extra bezuinigen om zijn begrotingsdoelen te halen. Dat heeft een hoge functionaris van het Italiaanse ministerie van Financiën vrijdag gezegd.

De kosten als gevolg van de hoge werkloosheid vallen 8 miljard euro hoger uit dan geraamd, terwijl er 6 miljard euro minder binnenkomt uit bijvoorbeeld btw. Dat wordt slechs ten dele gecompenseerd door nieuwe belastingen die 5 miljard euro extra in het laatje brengen, aldus onderminister Gianfranco Polilo.

Gerelateerde artikelen