ANP14 mrt '13 13:17

DNB: koers houden met bezuinigingen

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De tegenvallende economische ontwikkelingen en de stijgende werkloosheid zijn geen redenen om af te zien van bezuinigingen en economische hervormingen. Dat stelde de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van de centrale bank.

,,Economisch herstel vereist volharding op de ingeslagen weg, zowel in Europa als in Nederland'', aldus Knot. ,,Er zijn betekenisvolle hervormingen ingezet. Het is een langdurig en pijnlijk proces, maar dat is geen reden om de maatregelen af te zwakken. Ze zijn onontbeerlijk om uiteindelijk weer te komen tot een duurzame economische groei.''

Knot vindt het acceptabel dat het Nederlandse begrotingstekort dit jaar nog hoger is dan het Europees vastgelegde maximum van 3 procent. In 2014 zijn echter extra maatregelen nodig om het tekort wel onder die grens te krijgen. ,,Zonder aanvullende maatregelen geven we de vooruitgang die dit jaar wordt geboekt weer prijs. Die negatieve ontwikkeling moeten we corrigeren, juist vanwege de fragiele economische situatie.'' Het bedrag van 3,5 miljard euro aan bezuinigingen dat daarbij nodig is, bestempelde Knot als ,,gematigd''.

Korte termijn

De centralebankpresident ziet geen mogelijkheden om op korte termijn iets te doen tegen de sterk stijgende werkloosheid. ,,Werkloosheid is een sociaal drama, maar is economisch gezien vooral een consequentie van de slechte ontwikkelingen in de afgelopen jaren'', gaf hij aan. ,,Het belangrijkste dat we nu kunnen doen is doorgaan met hervormen, de arbeidsmarkt aanpakken en zorgen dat we onze concurrentiepositie handhaven.''

DNB verwacht dat in de tweede helft van dit jaar een voorzichtig economisch herstel inzet, dat in 2014 verder kan worden uitgebreid. Doordat zowel huishoudens, banken als de overheid hun financiële positie op orde moeten brengen, blijft het herstel voorlopig echter gematigd. ,,De eerste zonnestralen breken door, maar de kou is hardnekkiger dan gedacht'', vatte Knot de economische situatie samen.

Gerelateerde artikelen