ANP19 jun '13 21:11

Drie Friezen omgekomen in mestsilo

MAKKINGA (ANP) - Drie Friezen zijn woensdag om het leven gekomen in een mestsilo in Makkinga. Een man uit Veenhuizen werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd. Een van de overleden slachtoffers was de 26-jarige zoon van de eigenaar van de silo.

De silo was bijna leeg. In de ongeveer 10 meter hoge silo zat een klein laagje mest, liet de politie weten. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht. Duidelijk is wel dat twee mannen bezig waren met schoonmaakwerkzaamheden in de silo. Toen een of meerdere mannen onwel waren geworden, heeft de eigenaar nog geprobeerd met zijn tractor een gat te maken in de silo om de slachtoffers uit hun benarde positie te krijgen, aldus de politie. Maar dat lukte niet.

Toegesnelde hulpverleners zagen van bovenaf de vier liggen. De brandweer heeft aan de zijkant van de silo vervolgens wel een gat kunnen maken, waardoor de mannen eruit konden worden gehaald. Drie van hen bleken al te zijn overleden. Het gaat behalve om de zoon van de eigenaar ook om een 29-jarige man uit Joure en een 42-jarige man uit Nijland.

Burgemeester

Burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf, waar Makkinga onder valt, bezocht de veehouderij. Hij sprak van een ,,buitengewoon trieste dag''. Voor de inwoners van het dorp was er woensdagavond een bijeenkomst in het dorpshuis.

Mogelijk is er gasvorming ontstaan in het bodempje mest dat nog in de silo zat. Waterstofsulfide is de grote boosdoener in mest, veel meer dan ammonia of methaan. Iemand kan binnen enkele seconden bewusteloos raken door een hoge concentratie waterstofsulfide, dat de ademhaling onderdrukt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen