ANP10 aug '13 07:19

'Gehandicapte vrouw zat in verkeerd tehuis'

ANP
ANP

GRONINGEN (ANP) - De 44-jarige geestelijk gehandicapte vrouw die vorig jaar is gestorven in een Gronings tehuis nadat vier begeleiders haar tegen de grond hadden gewerkt, kon daar niet goed behandeld worden. Dat zeggen de verantwoordelijke bestuurders van de Groningse zorgorganisatie Novo zaterdag in de NRC.

De vrouw had behalve gedragsproblemen ook last van psychoses. ,,We hadden moeten doorverwijzen'', zegt bestuurder Jaap van der Pol. De vrouw had volgens hem naar een gesloten BOPZ-afdeling, waar gewerkt mag worden met vrijheidsbeperkende maatregelen en dwang, moeten worden doorgestuurd.

,,De medewerkers in Onnen probeerden deze cliënt te behandelen, maar ze konden dat onvoldoende met onze methode'', zo is Wiecher Hadderingh, sinds januari medebestuurslid, van mening. Hadderingh doelt daarmee op een pedagogische aanpak waarbij de instelling de regie voert en bewoners hun vrijheden moeten terugverdienen met goed gedrag. Na kritiek van de inspectie kondigen de bestuurders aan daarmee te stoppen.

Van der Pol: ,,We zijn tekortgeschoten, dat is vastgesteld door de inspectie en andere onderzoekers. We hebben nu een breder intaketeam, met behalve een afdelingshoofd en een gespecialiseerd arts ook een psychiater en een orthopedagoog.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen