ANP28 mei '13 17:53

Beurzen bouwen winsten verder uit

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen breidden dinsdag de winsten van een dag eerder verder uit. De stemming werd gesteund door een herstel op de Aziatische markten en positieve cijfers over de Amerikaanse economie. In de laatste minuten namen beleggers nog wat winst, waardoor de opmars iets werd gedempt.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent hoger op 371,50 punten. De MidKap kreeg er 1,4 procent bij op 547,10 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,6 procent.

,,De markt heeft er flink zin in. De koerscorrectie van vorige week lijkt te worden aangegrepen om weer in te stappen“, zei analist Jos Versteeg van TheodoorGilissen.

Amerikaanse huizenmarkt

Beleggers waren in goede doen na meevallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en het consumentenvertrouwen. De vertrouwensindex die onderzoeksbureau Conference Board gebruikt kwam uit op het hoogste niveau in ruim 5 jaar. De prijzen van woningen in de 20 grootste steden in de VS bleken in maart met 1,1 procent te zijn gestegen, de sterkste stijging in 7 jaar.

Dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in mei is gedaald naar het laagste niveau ooit leek beleggers niet te deren. De index die het vertrouwen van de Franse bevolking in de economie weergeeft, kwam uit op een stand van 79, hetzelfde niveau als het dieptepunt dat in 2008 werd bereikt.

DSM

In de AEX ging speciaalchemiebedrijf DSM aan kop met een plus van 5,3 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Bank of America MerrillLynch. Luchtvaartgroep Air France-KLM en uitzender Randstad volgden met winsten van 3,2 en 2,2 procent.

Pakketvervoerder TNT Express was de enige daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 1 procent. KPN kreeg er 0,8 procent bij. René Schuster, topman van Telefónica Deutschland, liet in een interview met de zakenkrant Handelsblatt weten niet van plan te zijn op korte termijn een fusie aan te gaan met E-Plus, de Duitse mobiele dochter van KPN.

Pharming

In de MidKap waren geen dalers te bespeuren. Biotechnologiebedrijf Pharming was de grootste winnaar met een winst van 4,9 procent. Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI volgde met een plus van 3,6 procent.

De euro was 1,2873 dollar waard, tegen 1,2935 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,4 procent tot 95,47 dollar per vat. Een vat Brentolie steeg 1,7 procent in prijs tot 104,37 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen