ANP28 jan '13 14:00

ECB gematigd positief over bankvoorstellen

FRANKFURT (AFN/BLOOMBER/RTRS) - De Europese centrale bank lijkt gematigd positief te zijn over de voorstellen voor de toekomst van banken zoals die door de commissie Liikanen afgelopen najaar zijn gedaan. De ECB liet in een verklarig maandag weten dat het voorstel om het risicovolle zakelijke bankieren te splitsen van de consumentenactiviteiten ,,waardevol'' is. Ook geeft de ECB enige steun aan het voorstel om obligatiehouders te betrekken bij de steun aan zwakke banken.

Maar de ECB wil nog meer verduidelijking van de plannen, onder meer wat betreft de toekomst van de consumentenbanken. Volgens de bank moet worden voorkomen dat belastingbetalers toch opdraaien voor steun aan een grote bank die dreigt om te vallen. Daarnaast denkt de Europese bank dat de gevolgen van de plannen in verschillende landen verschillend zullen uitwerken in . Ook daarover wenst de ECB meer duidelijkheid te verkrijgen.

De mening van de ECB over het voorstel is van belang, omdat de bank hoogstwaarschijnlijk het toezicht op de Europese bakenunie op zich zal nemen. Dan vallen waarschijnlijk ook de kleinere banken onder de controle van de ECB. De Europese Unie zal binnenkort voorstellen doen voor de verandering van de structuur van Europese banken aan de hand van de voorstellen van de commissie Liikanen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen