ANP23 mei '13 14:10Aangepast op 23 mei '13 15:00

Boete voor JPMorgan Londen

EPA
EPA

LONDEN (ANP/RTR) - De vermogensbeheertak van JPMorgan Chase moet van de Britse rechter een boete van ruim 3 miljoen pond (3,5 miljoen euro) betalen, omdat het bedrijf niet kon aantonen dat het in staat was klanten een passend advies te geven. Dat maakte de Britse marktautoriteit FCA, die de zaak had aangespannen, donderdag bekend.

De Amerikaanse bank beschikte niet over een systeem waarin correcte en actuele informatie over cliënten was ondergebracht. De JPMorgan-tak was ook niet op de hoogte van het ontbreken van de juiste informatie. Daardoor was het in theorie mogelijk dat bijvoorbeeld klanten die hun vermogen met weinig risico’s wilden beleggen, juist wel in een risicovolle portefeuille zouden worden ondergebracht. Overigens zijn er geen concrete schadegevallen bekend in de zaak.

JPMorgan heeft inmiddels wel actie ondernomen om informatie aan te vullen. Ook heeft de bank volgens deFCA de werkwijze aangepast waarmee wordt beoordeeld of investeringen geschikt zijn voor klanten.

De boete viel 30 procent lager uit omdat de bank al eerder een schikking had getroffen met de FCA en volledig aan het onderzoek heeft meegewerkt. De FCA publiceert binnenkort meer onderzoeken naar vermogensbeheerders op Britse bodem.

Gerelateerde artikelen