ANP13 jun '13 14:42

Hof spreekt rechters vrij van meineed

ARNHEM (ANP) - De oud-rechters Hans Westenberg (67) en Pieter Kalbfleisch (66) zijn donderdag door het gerechtshof in Arnhem op alle fronten vrijgesproken van meineed, het liegen onder ede. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigde de twee rechters daarvan en eiste 2 weken geleden in hoger beroep werkstraffen van 240 uur en voorwaardelijke celstraffen van 4 en 2 maanden tegen de rechters.

Net als de rechtbank die de rechters ook vrijsprak, vindt het gerechtshof niet bewezen dat de rechters opzettelijk logen over hun vriendschap tijdens de Chipshol-affaire.

Projectontwikkelaar Chipshol van grond bij Schiphol die veel geld verloor door een uitspraak van Westenberg als rechter in Haarlem, gelooft dat de rechters aan vriendjespolitiek deden. Rechter Kalbfleisch was bevriend met Chipshols tegenstander Harry van Andel. Hij zou zijn collega en vriend Westenberg op de Chipsholzaak geschoven hebben, ten gunste van Van Andel. In een procedure die Chipshol daarop over Westenbergs vonnis wilde voeren, ontkenden de rechters hun vriendschap.

Getuigen rond de twee spraken van veel regelmatiger contacten dan de twee privébezoeken waarover de rechters zelf spreken. Maar daar staan de verklaringen van de rechters tegenover, meent het hof. Welke verklaringen er nou kloppen, is zo onvoldoende vast te stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen