ANP14 jan '13 22:31

Kalm handelsverloop op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De graadmeters op de aandelenmarkten in New York kwamen maandag amper in beweging. Beleggers wachtten vooral op Ben Bernanke. De voorzitter van de Federal Reserve houdt na het sluiten van de handel een toespraak op de Universiteit van Michigan. Bovendien komen later deze week belangrijke cijfers naar buiten.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,1 procent hoger op 13.507,32 punten. De brede S&P 500 daalde een fractie tot 1470,68 punten en de technologiebeurs Nasdaq zakte 0,3 procent tot 3117,50 punten.

Bernanke geeft in de toespraak mogelijk inzicht in het beleid van de Fed voor de komende tijd. Beleggers maken zich vooral op voor een groot aantal bedrijfsresultaten en veel belangrijke macrocijfers, die deze week naar buiten worden gebracht. Toonaangevende financiële concerns als JPMorgan Chase, Goldman Sachs, American Express, Bank of America en Citigroup maken later deze week de resultaten bekend. Verder komen zwaargewichten als Intel en General Electric met cijfers.

Apple

Apple verloor 3,8 procent. Het technologiebedrijf heeft volgens The Wall Street Journal zijn orders voor onderdelen voor de iPhone 5 teruggeschroefd vanwege tegenvallende belangstelling voor de nieuwe telefoon. Zo zou Apple de orders voor schermpjes voor het eerste kwartaal van 2013 hebben gehalveerd ten opzichte van de oorspronkelijke plannen.

De Canadese rivaal Research In Motion (RIM), bekend van de BlackBerry, profiteerde juist van de vermeende malaise bij Apple en ging 10,5 procent omhoog.

UPS

UPS won 1,7 procent. Het Amerikaanse koeriersbedrijf ziet af van de overname van zijn Nederlandse branchegenoot TNT Express. Op basis van de huidige voorstellen krijgt UPS van Brussel geen toestemming voor de overname. UPS betaalt 200 miljoen euro aan TNT ter compensatie voor de mislukte overname.

Het aandeel Dell sprong 13 procent omhoog. Mogelijk wordt het computerbedrijf overgenomen door investeringsmaatschappijen. Branchegenoot Hewlett-Packard (HP) won 4,9 procent. Volgens marktonderzoeker Gartner heeft HP in het afgelopen kwartaal de wereldwijde toppositie op de pc-markt teruggepakt van Lenovo.

De euro was 1,3372 dollar waard, tegen 1,3361 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten. De prijs van Amerikaanse olie steeg licht tot 94,15 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen