ANP27 jan '13 16:37Aangepast op 27 jan '13 18:41

'Starbucks boos op Cameron'

De Britse premier David Cameron. EPA
De Britse premier David Cameron. EPA

LONDEN (AFN) - De Amerikaanse koffieketen Starbucks is ontstemd over de harde woorden van de Britse premier David Cameron over vermeende belastingontduiking in Groot-Brittannië. De Britse krant TheSunday Telegraph meldde zondag dat het bedrijf naar aanleiding van de uitspraken van Cameron heeft gedreigd alle investeringen in Groot-Brittannië te staken.

Starbucks vindt dat Cameron het bedrijf herhaaldelijk op valse gronden heeft beschuldigd van belastingontduiking. De Britse premier gaf afgelopen week nogmaals aan belastingontduiking door bedrijven op internationale schaal aan te willen pakken. Hij verwees daarmee impliciet naar bedrijven als Starbucks en Google die hun betalingen aan de Britse fiscus door allerlei constructies, via bijvoorbeeld Nederland, minimaliseren.

Vorig jaar ontstond veel ophef in Groot-Brittannië nadat was gebleken dat Starbucks nauwelijks belasting betaalt omdat de Britse activiteiten niet winstgevend zouden zijn. In reactie op die consternatie beloofde Starbucks in de komende jaren meer belasting te zullen betalen.

Verklaring Starbucks

Starbucks ontkende zondag dat het zijn investeringen in Groot-Brittannië wil terugschroeven. ,,Wij houden vast aan het voornemen om in de periode tot en met 2016 300 nieuwe winkels te openen en 5000 banen te creëren'', stelde het bedrijf in een verklaring.

De Britse krant meldde dat de directeur van de Britse divisie van Starbucks vrijdag in een gesprek met hoge ambtenaren zou hebben gedreigd eerdere plannen om 100 miljoen pond te investeren in Britse filialen op te schorten. Starbucks wilde zondag niet ingaan op de inhoud van dat gesprek, maar gaf wel aan zich niet te herkennen in de berichtgeving erover.

Gerelateerde artikelen