ANP23 mei '13 07:54Aangepast op 23 mei '13 08:28

SBM Offshore ziet omzet fors stijgen

SCHIEDAM (AFN) - SBM Offshore heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet met 35 procent zien stijgen tot 1 miljard dollar. Dat maakte de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie donderdag bekend. Analisten waren uitgegaan van een omzetgroei van ruim 22 procent. Van de omzet kwam 765 miljoen dollar van de tak Turnkey en 236 miljoen uit Lease and Operate.

Het orderboek steeg met 49 procent tot een recordstand van 21 miljard dollar. SBM sleepte onder meer een zeer grote order in Brazilië in de wacht. Topman Bruno Chabas liet weten dat SBM in de afgelopen maanden een aantal langlopende zaken heeft opgelost, waaronder het afsluiten van hoofdpijndossier Yme. Dat heeft het bedrijf 470 miljoen dollar gekost, maar nu kan SBM zich volledig richten op waardecreatie, aldus Chabas.

SBM bevestigde de eerder afgegeven verwachting voor een omzetgroei van circa 8 procent tot 4 miljard dollar in 2013. Een derde hiervan zou gegenereerd worden bij het onderdeel Turnkey. Hoe de omzet over de komende kwartalen bij benadering zou worden verdeeld, kon SBM desgevraagd niet inschatten.

Het interne onderzoek naar onregelmatigheden bij het bedrijf is nog steeds gaande. De top van SBM liet donderdag weten dat er op dit moment geen nadere informatie hierover valt te geven. Wanneer het onderzoek wordt afgesloten is ook nog niet duidelijk. Eerder dit jaar werd onder meer bekend dat de studie uitwijst dat medewerkers in een aantal Afrikaanse landen substantiële betalingen hebben gedaan die bedoeld lijken te zijn geweest voor ambtenaren.

Gerelateerde artikelen