ANP3 jun '13 08:02Aangepast op 3 jun '13 10:42

Petitie voor beter examen Nederlands

RIJSWIJK (ANP) - Met een paar simpele, aangeleerde trucjes kan iedere scholier een voldoende halen voor zijn of haar eindexamen Nederland. Het huidige examen toetst op geen enkele manier de kennis en vaardigheden die iemand heeft. Dat zegt een groep neerlandici en taalkundigen van Nederlandse universiteiten in een open brief aan de Tweede Kamer. Ook is er een petitie gestart om het examen Nederlands ,,ingrijpend te herzien’’.

De taalkundigen vinden het Nederlandse examen op alle niveaus, vmbo, havo en vwo, ondermaats. ,,Het huidige examen draagt niet bij aan de kennis en taalvaardigheid van de leerlingen. Het soort vragen dat gesteld wordt, is niet afgestemd op wat er geleerd moet worden’’, zegt Marc van Oostendorp van het Meertens Instituut en de Universiteit Leiden. Hij vindt het ook een probleem dat er vooral getraind wordt op hoe het examen het beste gemaakt kan worden en niet op de inhoud.

Nederlands is een verplicht eindexamenvak voor alle 207.204 eindexamenscholieren. Het examen bestaat uit een tekst met daar meerkeuzevragen en open vragen over. Het probleem daarmee is volgens Van Oostendorp dat bij de meerkeuzevragen over het algemeen alle antwoorden wel in meer of mindere mate te verdedigen zijn. Bij de open vragen mag het antwoord vaak uit slechts 20 woorden bestaan. Spel- en schrijffouten worden in de antwoorden op open vragen niet meegeteld.

Literatuurgeschiedenis

,,Je zou bijvoorbeeld wel literatuurgeschiedenis in deze opzet kunnen toetsen. Maar voor het toetsen van lees- en argumentatievaardigheden zijn deze examens niet de juiste manier’’, zegt Van Oostendorp.

De groep bezorgde taalkundigen hoopt dat de politiek de oproep oppakt. ,,Wij signaleren dit, maar kunnen er helaas niets aan veranderen’’, zegt Van Oostendorp.

Gerelateerde artikelen