ANP21 jan '13 12:10

Financieel akkoord kabinet met medeoverheden

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een belangrijk financieel akkoord gesloten met de provincies, gemeenten en waterschappen. Daarin zijn afspraken gemaakt over het gezamenlijk terugdringen van het begrotingstekort en over verplicht 'schatkistbankieren'. Het BTW-compensatiefonds wordt op aandringen van gemeenten en provincies toch niet afgeschaft.

Dat blijkt uit een brief van de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). De afspraken vloeien voort uit het regeerakkoord van VVD en PvdA, maar gemeenten en provincies hadden flink moeite met een aantal maatregelen daarin. De voorzitters van de provincies, gemeenten en waterschappen leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies voor aan hun achterban.

Onderhandelingen tussen kabinet en de medeoverheden heeft ertoe geleid dat gemeenten, provincies en waterschappen ook bijdragen aan het terugdringen van het begrotingstekort, maar dat ze dat minder fors doen dan in het regeerakkoord voorgesteld. Daarnaast worden de medeoverheden verplicht om geld dat ze (tijdelijk) over hebben op een spaarrekening bij het Rijk te zetten. Sparen bij een IJslandse bank of risicovol beleggen is er dan niet meer bij.

Gerelateerde artikelen