ANP11 mrt '13 07:19

Nikkei sluit licht hoger

TOKIO (ANP) - De beurs in Tokio is maandag licht hoger gesloten. Beleggers namen wat gas terug na de flinke koerswinsten van voor het weekeinde. Zwakke macrocijfers uit China werden daarbij gecompenseerd door een sterk Amerikaans banenrapport en een verdere verzwakking van de Japanse yen. De Nikkei eindigde 0,5 procent hoger op 12.349,05 punten.

Afgelopen weekeinde bleek dat de Chinese industriële productie in de eerste 2 maanden van dit jaar met 9,9 procent is gegroeid. Dat is het traagste groeitempo sinds oktober 2012. Aan het bedrijvenfront bleven de grote Japanse exporteurs echter profiteren van de goedkopere yen. De automakers Honda en Nissan stegen respectievelijk 2,6 en 3,2 procent. Sharp zakte ruim 3 procent op berichten dat het Taiwanese Hon Hai Precision Industry niet zal investeren in het geplaagde Japanse elektronicaconcern.

Op de andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten werden ook overwegend kleine winsten geboekt. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,2 procent hoger in de middaghandel en de All Ordinaries in Sydney sloot 0,4 procent hoger. In Seoul zakte de Kospi 0,1 procent onder aanvoering van de exportbedrijven. De goedkopere Japanse munt verslechtert de concurrentiepositie van de Zuid-Koreaanse exporteurs ten opzichte van hun Japanse concurrenten.

Gerelateerde artikelen