ANP5 apr '13 18:01

Hooikoortspiek vanaf tweede helft april

LEIDEN (ANP) - Tranende ogen en veelvuldig niezen. Een deel van de hooikoortspatiënten heeft, ondanks de aanhoudende koude, al last van pollen in de lucht. Maar de eerste piek van het hooikoortsseizoen komt er pas in de tweede helft van april. Dat verwacht hooikoortsdeskundige Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

,,Vanaf 14 april wordt het warmer. De natuur zal dan de achterstand in gaan halen, veel planten en bomen komen op hetzelfde moment tot bloei. Dat zal leiden tot veel geel stof op de auto's en natuurlijk ook tot veel hooikoortsklachten'', verwacht De Weger. Vooral pollen van de berk, een belangrijke hooikoortsverwekker, zullen tot irritatie leiden.

Het hooikoortsseizoen is dit jaar erg vroeg van start gegaan. ,,De eerste elzenpollen zagen we al met kerst. Dat is vroeger dan normaal. Dat komt waarschijnlijk door de zachte winter'', denkt De Weger. ,,Tijdens de eerste warme week in maart hebben ook veel mensen last gehad van elzenpollen.'' Door de aanhoudende koude bloeit de els dit jaar wat langer dan normaal, denkt De Weger. Mensen die allergisch zijn voor elzenpollen hebben waarschijnlijk dan ook langer last.

Explosie

Na de piek van de berkenpollen vanaf april volgen de grassen. Die bloeien vanaf mei de hele zomer lang. ,,Maar gelukkig hebben niet alle hooikoortspatiënten een allergie voor alle verschillende pollen'', stelt De Weger.

Duitse artsen waarschuwden deze week al voor een explosie van hooikoorts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen