ANP22 jan '13 17:51Aangepast op 22 jan '13 18:11

Overwegend lichte verliezen op beurzen Europa

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag overwegend licht lager gesloten, hoewel de AEX-hoofdindex in Amsterdam het hoofd wel nipt boven water hield. Beleggers keken vooral afwachtend naar de Verenigde Staten, waar een aantal grote bedrijven kwartaalcijfers publiceerde.

De AEX-index eindigde 0,1 procent hoger op 353,45 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 553,18 punten. De hoofdgraadmeters op de beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,7 procent lager de handel uit.

Deutsche Bank zakte in Frankfurt bijna 2 procent op berichten dat de Duitse financiële toezichthouder de bank heeft gevraagd een splitsing te simuleren. Het verzoek is ingegeven door voorstellen van een commissie onder leiding van de Finse centralebankpresident, die wil dat banken hun handelsactiviteiten afsplitsen van de bankzaken voor consumenten.

SBM Offshore

In de AEX stond SBM Offshore bovenaan met een winst van 5,2 procent. Volgens analisten van Rabobank bereikt de maritiem dienstverlener waarschijnlijk voor 11 maart een definitieve schikking met betrekking tot het Noorse probleemproject Yme. Postbedrijf PostNL klom 2,5 procent. Het Franse activistische investeringsfonds Lutetia Capital wil dat PostNL snel weer contant dividend gaat uitkeren, zei topman Fabrice Seiman tegen Het Financieele Dagblad.

De sterkste daler was koffie- en theebedrijf DE Master Blenders met een min van 2,8 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank. Op de lokale markt was Macintosh een van de grotere verliezers me een min van 4,3 procent. Het moederbedrijf van winkelketens als Kwantum, Halfords, Scapino en Dolcis sluit 110 winkels in Europa waarvan bijna 80 in Nederland.

TomTom

In de MidKap ging TomTom aan kop met een plus van 7,8 procent. Analisten van Rabobank zien een kans van 30 procent op een overname van TomTom of van de kaartendivisie van het bedrijf door iPhone-maker Apple. Bank en verzekeraar SNS Reaal stond onderaan met een verlies van 3,7 procent na een adviesverlaging door KBC en nieuwe berichten over misstanden bij zijn vastgoedfinancieringspoot.

De euro was 1,3305 dollar waard, tegen met 1,3315 dollar bijna evenveel waard als bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 96,22 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder en kostte 112,07 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen