ANP31 jan '13 19:36Aangepast op 31 jan '13 22:19

Wall Street wacht op banencijfers

ANP
ANP

NEW YORK (ANP) - De beursgraadmeters op Wall Street kwamen donderdag nauwelijks in beweging. Beleggers wogen een stroom bedrijfsresultaten en economische cijfers, maar leken vooral in afwachting van de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vrijdag naar buiten worden gebracht.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 13.860,58 punten. De S&P 500 zakte 0,3 procent tot 1498,11 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 3142,13 punten op nagenoeg hetzelfde niveau als woensdag.

Donderdagmiddag werden uiteenlopende cijfers over de Amerikaanse economie gepubliceerd. Daaruit bleek dat de consumentenbestedingen in de VS in december met 0,2 procent zijn gestegen. De uitgaven werden vooruitgeholpen door de sterkste inkomensgroei van de afgelopen 8 jaar. Aan de andere kant namen de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen vorige week sterker toe dan verwacht.

Dow Chemical

Vrijdag maakt de Amerikaanse overheid bekend hoeveel banen er afgelopen maand in 's werelds grootste economie zijn gecreëerd.

Dow Chemical was een van de grootste verliezers van de dag. De chemiereus werd bijna 7 procent minder waard, na de presentatie van teleurstellende resultaten. Dow zag zijn verlies vorig kwartaal oplopen, terwijl de omzet licht daalde ten opzichte van het voorgaande jaar. Het concern had last van moeilijke marktomstandigheden in Europa en China.

UPS

Ook koeriersbedrijf UPS leverde in. Het bedrijf dat eerder deze maand de overname van TNT Express afblies, dook vorig kwartaal door een eenmalige pensioenlast diep in de rode cijfers. Het aandeel UPS zakte 2,5 procent.

Facebook herstelde redelijk van een zeer slechte start van de handelsdag en eindigde 0,9 procent in de min. Het bedrijf achter de populaire socialenetwerksite gaf woensdag nabeurs aan dat de nettowinst vorig kwartaal 80 procent lager was dan een jaar eerder. Facebook investeerde afgelopen jaar flink in nieuwe diensten, zoals mobiele apps en advertentieplatforms.

ConocoPhillips

Qualcomm was een van de grootste winnaars in de Nasdaq. De producent van chips voor mobiele telefoons kreeg er 4 procent bij dankzij sterke kwartaalresultaten. Het bedrijf overtrof de verwachtingen van analisten en liet zich positief uit over het komende jaar.

ConocoPhillips zakte ruim 5 procent. Het olieconcern zag zijn winst afgelopen kwartaal opnieuw dalen door de lagere prijzen van olie en gas.

Amerikaanse olie

De prijs van Amerikaanse olie zakte donderdag 0,5 procent tot 97,45 dollar. Olieconcerns Exxon Mobil en Chevron, die vrijdag hun boeken van het afgelopen kwartaal openen, verloren bijna 1 procent.

De euro was donderdagavond met 1,3580 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen