ANP15 jun '13 19:06Aangepast op 15 jun '13 19:34

RIVM overweegt extra inenting in biblebelt

HILVERSUM (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overweegt een extra inenting te geven aan baby’s die risico lopen mazelen te krijgen door besmetting in de zogeheten biblebelt. Nu is dat nog niet nodig, maar het instituut gaat daarover in overleg.

Dat zei Roel Coutinho van het RIVM zaterdag in een uitzending van EenVandaag en Omroep Gelderland. In de biblebelt is de mazelen uitgebroken. In het gebied kiezen veel streng-gereformeerden ervoor om hun kinderen uit geloofsovertuiging niet in te laten enten. Een beslissing wordt niet voor eind volgende week verwacht.

Normaal gesproken krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een mazelenprik. Tot zes maanden zijn ze van nature nog beschermd. De vraag is of er in de periode daartussen een extra inenting moet komen voor de kinderen van ouders die daar wel voor kiezen. Inenten moet niet te vroeg gebeuren want dan slaat het vaccin niet aan.

Mazelenpiek

Nog onduidelijk is hoe groot de groep baby’s precies is die ervoor in aanmerking komt en in welk gebied het precies noodzakelijk is. Of er een extra vaccinatie komt, hangt af van het verloop van de ziekteuitbraak.

Als de extra vaccinatie er komt, dan gaat dat waarschijnlijk pas over een aantal maanden gebeuren, omdat het instituut dan de grootste mazelenpiek verwacht. Van zeker 67 mensen in de biblebelt is bevestigd dat zij de mazelen hebben, liet het RIVM vrijdag weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen