ANP15 jan '13 10:14

'Onderwaardering ASMI valt mee'

AMSTERDAM (AFN) - Zakenbank KBC heeft zijn advies voor ASMI verlaagd van 'accumulate' naar 'hold'. De toeleverancier aan de chipindustrie laat momenteel onderzoek doen naar de vermeende onderwaardering van zijn gecombineerde activiteiten op de beurs, maar KBC concludeert uit een eigen studie dat die best meevalt.

ASMI heeft een operationele tak die machines maakt voor de beginfase van het productieproces van computerchips, de divisie Front-End. Aan de andere kant is er een meerderheidsbelang in ASM Pacific Technology, een aan de beurs in Hongkong genoteerd bedrijf dat machines maakt voor de assemblage en verpakking van chips, ook wel Back-End genoemd.

Investeerders klagen al jaren dat Front-End onvoldoende presteert. Het kwam in het verleden weleens voor dat de totale beurswaarde van ASMI lager was dan die van het belang in ASM Pacific. Daaraan is volgens KBC wel een einde gekomen, mede dankzij recente ingrepen bij Front-End die tot betere resultaten hebben geleid. ,,Hadden ze het maar eerder gedaan'', aldus de bank.

De waardering van Front-End is nog altijd aan de bescheiden kant, maar KBC vindt dat slechts 2 jaar van solide resultaten nog geen herijking rechtvaardigen. Op basis van de eigen modellen komt de zakenbank tot een fair value van 30 euro per aandeel. ,,Dat biedt een opwaarts potentieel van 3 procent'' . ASMI noteerde dinsdag om 9.45 uur 1,4 procent lager op 28,59 euro.

Gerelateerde artikelen