ANP22 jan '13 05:23

D66 en CDA: parlementaire enquête naar Fyra

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen D66 en CDA willen dat er een parlementaire enquête wordt gehouden over de falende Fyra, de nieuwe hogesnelheidstrein die Amsterdam en Brussel met elkaar moet gaan verbinden. ,,Een parlementaire enquête is een zwaar middel, maar nodig om de onderste steen boven te krijgen in dit rampdossier'', aldus D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven dinsdag.

Van Veldhoven bevestigde berichtgeving in het AD hierover. Ze vindt dat de politiek ,,het zoeken naar de oorzaak van deze ellende niet voor zich uit kan schuiven." Ze wil dat niet alleen de betrokken bedrijven onder de loep worden genomen, maar ook dat goed wordt gekeken naar de rol van de overheid.

Volgens CDA-Kamerlid Sander de Rouwe is de afgelopen jaren fout op fout gestapeld en moet het hele debacle rond de Fyra tot op de bodem worden uitgezocht. ,,Alles bij elkaar - de aanleg en het feit dat er al 5 jaar niet wordt gereden - loopt de schade in dit dossier in de miljarden'', stelt hij. ,,Er zijn enquêtes gehouden over kwesties waar het om veel minder geld ging.''

Gerelateerde artikelen