ANP15 jan '13 09:18Aangepast op 15 jan '13 09:50

AEX vlak in afwachtende handel

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam liet dinsdagochtend een vlak beeld zien. Ook de andere Europese beurzen toonden amper beweging. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van meer bedrijfsresultaten en macrocijfers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel ongewijzigd op 347,25 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 543,84 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt verloren 0,1 en 0,2 procent. Parijs bleef onveranderd.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse economie in 2012 met 0,7 procent is gegroeid. Economen gingen uit van een jaargroei van 0,8 procent.

H&M

In Stockholm won Hennes & Mauritz (H&M) 4,2 procent. De Zweedse kledingretailer zag de verkopen in de belangrijke decembermaand met 8 procent stijgen. Dat was te danken aan de uitbreiding van het winkelbestand. De omzet van winkels die minstens een jaar open zijn, daalde met 2 procent. Beide cijfers zijn beter dan analisten hadden voorspeld.

Burberry klom in Londen 6 procent. De Britse fabrikant van luxe kleding en accessoires boekte in het afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De aanhoudend slechte marktomstandigheden in Europa maken het bedrijf wel voorzichtiger over de nabije toekomst.

Boete

Royal Bank of Scotland zakte 1,2 procent. De Britse bank krijgt mogelijk al volgende week een boete tot 500 miljoen pond (602 miljoen euro) voor haar vermeende rol in de fraudezaak rond het rentetarief Libor.

Grootste stijger in de AEX was PostNL met een winst van 2,9 procent. TNT Express volgde met een plus van 2 procent na adviesverhogingen door RBC Capital en Rabobank. Maandag duikelde het aandeel ruim 41 procent na het afblazen van de overname door het Amerikaanse UPS. PostNL, de grootaandeelhouder van TNT, verloor een dag eerder bijna 36 procent.

ASML

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was chipmachinemaker ASML met een min van 2,4 procent. In de MidKap stond bouwbedrijf BAM onderaan met een min van 2,5 procent. Concurrent Heijmans ging daarentegen aan kop met een plus van 2,8 procent.

De euro was 1,3370 dollar waard, tegen 1,3361 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 94,05 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 111,85 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen