ANP2 aug '13 04:17

Vlindertelling viert lustrum

WAGENINGEN (ANP) - Dagpauwoog, kleine vos en koolwitjes. Een van de doelen van de Vlinderstichting is om te meten hoe onder meer deze vlindersoorten zich in stand houden in Nederland. Vanaf vrijdag kan, voor de vijfde keer op rij, drie dagen lang het aantal gespotte vlinders aan de stichting worden doorgegeven tijdens de landelijke tuinvlindertelling.

Volgens de stichting levert de telling belangrijke gegevens op over de staat van de natuur in de directe omgeving omdat dagvlinders snel reageren op het milieu en de klimaatverandering. Dat dit geen overbodige luxe is blijkt wel uit de cijfers van de afgelopen edities van de telling. Bij de eerste telling in 2009 telden deelnemers nog gemiddeld 23 vlinders per tuin. Vorig jaar waren dat er nog maar 13,3, een lichte opleving ten opzichte van 2011 toen er slechts gemiddeld 9,8 per tuin werden geteld.

Om het eerste lustrum van de tuinvlindertelling te vieren, ontwikkelde de stichting een vlinderapp zodat de deelnemers de waarnemingen dit jaar ook via de mobiele telefoon of tablet door kunnen geven. Via een kleurenoverzicht op de app kunnen de mensen de dieren makkelijk herkennen en doorgeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen