ANP24 jan '13 09:21

AEX opent in de min

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is donderdag in de min geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine verliezen. Beleggers wegen een sterker dan verwachte groei van de Chinese industrie af tegen teleurstellende vooruitzichten van iPhone-maker Apple.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent lager op 352,72 punten. De MidKap-index zakte 0,2 procent tot 550,81 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,4 en 0,2 procent. Londen bleef onveranderd.

Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de industrie in China in januari het sterkste groeitempo heeft laten zien in 2 jaar. De cijfers suggereren dat de Chinese economie dit kwartaal een vergelijkbare of sterkere groei zal laten zien dan in het vierde kwartaal van 2012.

Apple

Apple zakte in Frankfurt, waar het bedrijf ook een notering heeft, ruim 8 procent nadat de Amerikaanse iPhone-maker woensdag nabeurs de zwakste omzettoename in 14 kwartalen rapporteerde. Voor het tweede kwartaal voorspelde Apple daarnaast een omzet die aanzienlijk lager licht dan de gemiddelde analistenverwachting.

SNS Reaal zette de daling voort door de vrees voor een nationalisatie van de bank en verzekeraar. Het aandeel zakte meer dan 9 procent en was daarmee de grootste daler in de MidKap. Kabelaar Ziggo volgde met een min van 1,4 procent na publicatie van de vierdekwartaalcijfers.

Mediq

Apothekersbedrijf Mediq was de grootste stijger in het middensegment met een plus van 3,3 procent. Verzekeraar Delta Lloyd gaat zijn belang van 14 procent in Mediq aanmelden bij investeerder Advent, die dat bedrijf voor 819 miljoen euro wil overnemen.

Bij de kleinere fondsen verloor Sligro 1,6 procent. Het supermarkt- en groothandelsbedrijf zag de winst in het afgelopen jaar dalen. Crown van Gelder (CVG) leverde ruim 6 procent in. De papier- en kartonfabrikant verwacht over 2012 een verlies te lijden en wil het dividend passeren.

De euro was 1,3298 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 95,41 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen