ANP16 jan '13 11:52Aangepast op 16 jan '13 13:00

Beurzen omlaag in rustige markt

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen werden woensdag kleine verliezen geleden. Een waarschuwing voor de hoge eurokoers zorgde voor enige voorzichtigheid. Ook hielden beleggers hun kruit droog in afwachting van de resultaten van de Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs, die later op de dag bekend worden gemaakt.

,,Het is niet zo raar dat we een stapje terug doen. De AEX bleef al een tijdje hangen rond de 350 punten en wilde niet verder omhoog. We vallen nu wat terug om weer nieuw geld toe te laten. Het blijft rustig en het is vooral wachten op de jaarcijfers en macro-economische cijfers, die mogelijk het beeld verder zullen gaan bepalen“, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 347,69 punten. De MidKap-index bleef onveranderd op 543,77 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,5 procent.

Metro

In Frankfurt klom Metro 0,7 procent. De grootste detailhandelsketen van Duitsland wist zijn omzet in het vierde kwartaal op peil te houden dankzij een opleving bij zijn elektronicadochters Mediamarkt en Saturn in de laatste dagen van 2012.

PSA Peugeot Citroën zakte 4,8 procent in Parijs nadat bleek dat de autoverkopen in Europa in 2012 zijn gedaald tot het laagste niveau sinds 1995.

Tegenvaller

In de MidKap zakte SNS Reaal ruim 8 procent. Het hulpplan voor de bank en verzekeraar is volgens het Financieele Dagblad (FD) op een tegenvaller gestuit. ING en ABN Amro mogen van Brussel niet meedoen aan het plan omdat de beide banken zelf staatssteun hebben gekregen en daarom geen overnames mogen doen.

In de AEX stond uitgever Wolters Kluwer onderaan met een min van 2,4 procent. Telecomconcern KPN ging aan kop met een plus van 2,4 procent na een adviesverhoging door Deutsche Bank.

Euro

De euro was 1,3314 dollar waard, tegen 1,3340 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, waarschuwde dinsdagavond dat de hoge koers van de euro een nieuwe bedreiging is voor de economie van de eurozone.

De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 93,53 dollar per vat. Een vat Brentolie werd ook 0,3 procent duurder op 110,65 dollar.

Gerelateerde artikelen