ANP14 mrt '13 14:55

UBS betaalt hoge welkomstbonus aan bankier

ZÜRICH (AFN/BLOOMBERG) - De Zwitserse bank UBS heeft Andrea Orcel, het nieuwe hoofd van zijn zakenbanktak, een welkomstbonus van 24,9 miljoen Zwitserse frank (ruim 20 miljoen euro) betaald toen hij afgelopen juli bij de bank ging werken. Dat meldt UBS in zijn jaarverslag dat donderdag is verschenen. Driekwart van de bonus werd uitbetaald in aandelen UBS.

De bonus was bedoeld als compensatie voor wat Orcel misliep, toen hij zijn vroegere werkgever Bank of America vroegtijdig verliet voor UBS. Hij kwam bij de Zwitserse bank aanvankelijk in een duobaan terecht. Vanaf november stond hij alleen aan het hoofd van de investeringstak van de bank. Dat gebeurde in het kader van een forse reorganisatie bij de bank, waarbij 10.000 banen zouden verdwijnen.

De bonus is circa drie keer zo hoog als de beloning van UBS-topman Sergio Ermotti en valt ook verder uit de toon met de rest van de beloningen bij UBS in 2012. Aandeelhouders van de bank stemden afgelopen jaar voor een alternatieve beloningsstructuur, waarbij uitbetalingen in contanten werden beperkt.

Positief

Zulke uitbetalingen zullen in Zwitserland in de toekomst overigens waarschijnlijk ook tot het verleden behoren. In een referendum spraken de Zwitsers zich twee weken geleden positief uit over een voorstel om de beloningen van de bedrijfstop te beperken. Ook gouden handdrukken, bij aantreden of vertrek, worden dan verboden. Het voorstel zou volgend jaar in wetgeving moeten worden verwerkt.

President-commissaris Axel Weber van UBS rechtvaardigde de bonus van Orcel door te wijzen naar de markt en de concurrentie. ,,Wij zullen waarschijnlijk nooit een oplossing vinden die de goedkeuring van iedereen zal wegdragen. Geen bank zal dit kunnen oplossen zonder te kijken wat de concurrentie doet''.

Gerelateerde artikelen