ANP31 jan '13 11:35

Recordopbrengst voor schilderij Botticelli

NEW YORK (ANP) - Een schilderij van de Italiaanse schilder Sandro Botticelli heeft woensdag bij een veiling bij Sotheby's in New York 10,4 miljoen dollar (7,7 miljoen euro) opgebracht. Dat bedrag is inclusief de veilingkosten. Bij een veiling is nog nooit zoveel betaald voor een werk van de kunstenaar, die leefde van rond 1445 tot 1510. Het schilderij De H. Maagd en het kind met de jonge Johannes de Doper heet ook wel de Rockefeller Madonna, omdat het lang in het bezit van de rijke Amerikaanse familie Rockefeller is geweest.

Botticelli is vooral bekend door de schilderijen die hij voor de heersende familie De Medici in Florence maakte. Zijn bekendste werken La primavera en De geboorte van Venus hangen in het Uffizi in die stad. Bij de veiling bracht het werk De verleiding van de heilige Antonius van een navolger van de Nederlandse meester Jeroen Bosch 750.000 dollar op.

Het schilderij van Botticelli was niet het duurste kunstwerk. Die eer ging naar De H. Maagd en het kind van de Italiaanse schilder Fra Bartolommeo (1472-15170. Het schilderij bracht bijna 13 miljoen dollar op. Het portret dat Scipione Pulzone (ca 1550-1598) van Jacopo Boncompagni maakte, ging voor ruim 7,5 miljoen dollar in andere handen over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen