ANP21 jan '13 21:40

Topman Total voor rechter om fraude Irak

PARIJS (AFN/RTR) - De topman van het Franse olieconcern Total en een voormalige Franse minister zijn maandag in een rechtbank verschenen op verdenking van corruptie bij het olie-voor-voedselprogramma van de Verenigde Naties (VN) voor Irak ten tijde van Saddam Hoessein.

Total-bestuursvoorzitter Christophe de Margerie, de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Charles Pasqua en anderen staan terecht op verdenking van corruptie, ongeoorloofde beïnvloeding en medeplichtigheid. Het olie-voor-voedselprogramma van de VN liep van 1996 tot 2003 en was bedoeld om de Iraakse bevolking te helpen de economische sancties tegen het regime van Hoessein te doorstaan, door Irak toe te staan olie te verkopen in ruil voor voedsel. Die sancties waren opgelegd na de Golfoorlog in 1991.

Uit onderzoek van de VN bleek dat voor miljarden dollars aan fraude was gepleegd met het steunprogramma. De Margerie wordt beschuldigd van medeplichtigheid bij het misbruik van bedrijfseigendommen. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij tot 5 jaar celstraf krijgen plus een boete. Total en Pasqua hebben de aantijgingen altijd ontkend.

Gerelateerde artikelen