ANP8 jan '13 17:10

Beurzen wachten op jaarcijfers

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten dinsdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. Beleggers waren in afwachting van het jaarcijferseizoen, dat later op de dag met de resultaten van het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa van start zal gaan.

De AEX-index in Amsterdam liet ruim een half uur voor het slot een verlies zien van 0,5 procent op 349,50 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 549,07 punten. De beurs in Londen noteerde vlak en Frankfurt daalde 0,5 procent. De CAC40 in Parijs deed het beter met een plus van 0,2 procent. In New York noteerde de Dow-Jonesindex in de ochtendhandel 0,5 procent lager.

Op macro-economisch vlak bleek dat de internationale handel van Duitsland in november zwaarder is getroffen door de Europese crisis dan verwacht. De export daalde in november met 3,4 procent en de import zakte met 3,7 procent.

Werkloosheid

Ook nam de werkloosheid in de eurozone in november voor de vierde maand op rij toe, tot 11,8 procent van de beroepsbevolking. Het vertrouwen in de economische ontwikkeling van de eurozone liet daarentegen in december een lichte groei zien.

In Londen steeg telecomconcern Vodafone 2,1 procent op speculatie dat de Amerikaanse branchegenoot Verizon het belang van Vodafone in Verizon Wireless zal overnemen.

AkzoNobel

In de AEX was verffabrikant AkzoNobel de grootste daler met een verlies van 2,1 procent. Grootste stijger was roestvrijstaalproducent Aperam met een winst van 1,3 procent. Telecomconcern KPN volgde met een plus van 0,4 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Macquarie.

Pakketvervoerder TNT Express zakte ruim 1,4 procent. De Britse krant Financial Times meldde dat UPS moeite heeft om af te stoten onderdelen van TNT Express aan concurrenten te slijten. Die onderdelen moeten worden verkocht om Europese toestemming te krijgen voor de overname van het Nederlandse koeriersbedrijf.

Brunel

In de MidKap stond detacheerder Brunel onderaan met een min van 1,6 procent. Verzekeraar Delta Lloyd ging aan kop met een plus van 2,7 procent.

De euro was 1,3070 dollar waard, tegen 1,3108 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 92,77 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 111,53 dollar.

Gerelateerde artikelen