ANP13 jun '13 09:39Aangepast op 13 jun '13 10:08

ABN Amro: bouwsector blijft krimpen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - In het eerste kwartaal van dit jaar is de bouwsector wederom gekrompen, een herstel van de sector wordt pas eind 2014 verwacht.

AMSTERDAM (AFN) - In het eerste kwartaal van dit jaar is de bouwsector wederom gekrompen, een herstel van de sector wordt pas eind 2014 verwacht. Dit blijkt uit de sectorupdate Bouw die de ABN Amro donderdagochtend heeft uitgebracht.

De omzet van de bouwsector daalde in de eerste drie maanden van dit jaar met 8,8 procent en de productie daalde met 11,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In 2012 daalde de omzet al met 6,9 procent en de productie was 8,4 procent lager dan in 2011.

De bank verwacht dat ook de woningbouwproductie in 2013 met 7 procent krimpt, gevolgd door een verdere krimp van 1,5 procent in 2014. Door de onzekerheden in de bouw daalt ook het aantal afgegeven vergunningen nog steeds sterk. Door de verhuurdersheffing bevriezen woningcorporaties daarnaast hun nieuwbouwprojecten.

Utiliteitsbouw

De productie in de utiliteitsbouw is minder sterk afgenomen. In 2012 daalde de productie in de bouw van bedrijfspanden nog met 7,5 procent, maar voor dit jaar wordt er slechts een daling van 2 procent verwacht. Voor 2014 wordt zelfs een stijging van 3 procent verwacht voor de utiliteitsbouw. Dit zal het eerst zichtbaar zijn in de bouw van scholen en agrarische gebouwen.

Pas in de loop van volgend jaar kan er volgens de grootbank door lichte economische groei en toenemende bedrijfsinvesteringen enig herstel voor bepaalde branches zichtbaar worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen