ANP17 jan '13 14:53Aangepast op 17 jan '13 15:12

Kwart meer winst voor Citigroup

EPA
EPA

NEW YORK (AFN) - Citigroup heeft zijn nettowinst in het vierde kwartaal onder uitdagende marktomstandigheden met 25 procent opgevoerd. Dat blijkt uit de resultaten die de op twee na grootste Amerikaanse bank donderdag naar buiten bracht.

Opgeschoond voor eenmalige posten bedroeg de nettowinst 1,2 miljard dollar (897,6 miljoen euro) in vergelijking met 956 miljoen dollar in de laatste drie maanden van 2011. De winst per aandeel kwam op deze basis uit op 0,38 dollar. De omzet steeg met 6 procent tot 18,2 miljard dollar. Exclusief onder meer herstructureringskosten en de herwaardering van uitstaande schulden en tegoeden resteerde onder de streep 2,2 miljard dollar, een stijging van 72 procent op jaarbasis. Dit resulteerde in een winst per aandeel van 0,69 dollar, een stuk minder dan de 0,96 dollar waarop analisten in doorsnee rekenden.

Over heel 2012 bedroeg de nettowinst 7,5 miljard dollar, een daling van bijna 32 procent ten opzichte van de ruim 11 miljard dollar die in 2011 werd geboekt. De omzet daalde van 78,1 miljard dollar tot 70,2 miljard dollar.

Problemen

,,Onze resultaten weerspiegelen marktomstandigheden die nog altijd uitdagend zijn, onder meer door wetswijzigingen en kosten die we hadden om problemen uit het verleden achter ons te laten'', aldus bestuursvoorzitter Michael Corbat, die in oktober vorig jaar het roer overnam van Vikram Pandit. ,,We hebben echter ook vooruitgang geboekt. Onze kernkapitaalratio is gestegen tot 8,7 procent, waarmee we voldoen aan de bankregels van het Basel III-akkoord.''

Corbat draaide kort na zijn aantreden enkele groeiplannen van zijn voorganger terug en besloot tot een terugtrekking uit enkele opkomende markten. Vorige maand kondigde de bank aan 11.000 banen te schrappen.

Citigroup schikte, zoals de meeste rivalen, een zaak met de Amerikaanse overheid om huiseigenaren te vergoeden die ten onrechte uit hun woning werden gezet. De bank betaalde hiervoor 305 miljoen dollar. Woensdag werd bekendgemaakt dat Goldman Sachs en Morgan Stanley in totaal 557 miljoen dollar betalen.

Gerelateerde artikelen