ANP1 aug '13 07:26Aangepast op 1 aug '13 07:52

ArcelorMittal verlaagt winstverwachting

Auteur: ANP Nieuws

LUXEMBURG (AFN) - ArcelorMittal heeft zijn winstverwachting voor heel 2013 verlaagd, onder druk van een zwakker dan verwachte vraag en lagere grondstofprijzen.

LUXEMBURG (AFN) - ArcelorMittal heeft zijn winstverwachting voor heel 2013 verlaagd, onder druk van een zwakker dan verwachte vraag en lagere grondstofprijzen. Het grootste staalconcern ter wereld rekent nu voor heel dit jaar op een bedrijfsresultaat (ebitda) van meer dan 6,5 miljard dollar (4,9 miljard euro), terwijl eerder op meer dan 7,1 miljard dollar werd gerekend. Dat maakte ArcelorMittal donderdag bekend.

In het tweede kwartaal boekte ArcelorMittal een ebitda van 1,7 miljard dollar. Het bedrijf had zelf al aangegeven dat het resultaat in het tweede kwartaal hoger zou uitvallen dan de bijna 1,6 miljard dollar die in het eerste kwartaal werd geboekt. De omzet kwam uit op 20,1 miljard dollar, tegen 19,7 miljard dollar een kwartaal eerder. De staalleveringen bedroegen 21,3 miljoen ton, tegen 20,9 miljoen ton in de voorgaande periode.

Topman Lakshmi Mittal liet in een toelichting weten dat het operationele klimaat nog altijd uitdagend is, maar dat op een aantal belangrijke terreinen vooruitgang is geboekt, zoals de herstructurering van de Europese activiteiten. Hij zei dat in de tweede helft van dit jaar de onderliggende prestaties van het bedrijf zullen verbeteren ten opzichte van de tweede helft van 2012. Die periode was volgens Mittal het dieptepunt in de cyclus.

Nettoschuld

ArcelorMittal gaf verder aan dat de nettoschuld aan het eind van juni is gedaald naar 16,2 miljard dollar, van 18 miljard dollar aan het einde van het eerste kwartaal. Het concern had eerder op een daling tot 17 miljard dollar gemikt. In de tweede helft van dit jaar zal de schuld weer oplopen tot circa 17 miljard dollar, maar de doelstelling om de schuld op de middellange termijn te verlagen naar 15 miljard dollar blijft onveranderd.

Op nettobasis leed ArcelorMittal in het tweede kwartaal een verlies van 780 miljoen dollar, tegen een verlies van 345 miljoen dollar een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal van 2012 stond nog een winst van 1 miljard dollar onder de streep. De ebitda bedroeg toen 2,5 miljard dollar op een omzet van 22,4 miljard dollar.

Kostenbesparingen

ArcelorMittal zei dat in de eerste helft van dit jaar 600 miljoen dollar aan kostenbesparingen zijn gerealiseerd. Dat ligt in lijn met het voornemen om tegen het einde van 2015 3 miljard dollar te bezuinigen, aldus het bedrijf.

De kapitaalinvesteringen komen dit jaar uit op 3,7 miljard dollar, van een eerder verwachte 3,5 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen