ANP12 aug '12 11:07

Duitsland aast op meer olie uit Waddenzee

CUXHAVEN (AFN) - In Duitsland is ophef ontstaan over plannen om meer olie te winnen in eigen land. Aanleiding is een bezoek van Minister Philipp Rösler (Economische Zaken) aan het olieplatform Mittelplate bij Cuxhaven in de Duitse Waddenzee, waar het grootste olieveld van de oosterburen ligt.

,,Hier wordt al 25 jaar storingsvrij aardolie gewonnen'', zei de minister. ,,Wij hebben zulke olieplatforms nodig voor onze energiezekerheid''. Duitsland haalt nu slechts 3 procent van de oliebehoefte uit eigen bodem.

Energiebedrijf RWE heeft gevraagd om ook olie te mogen winnen op andere plaatsen in het Waddengebied, een werelderfgoed op de Unesco-lijst. Twee deelstaten willen daarover nog dit jaar beslissen.

De milieubeweging reageerde zondag woedend. De Naturschutzbund Deutschland (NABU) waarschuwde dat de oliewinning nu al schade toebrengt aan zeehonden en vogels. De bouw van nieuwe boorplatforms kan volgens de bond leiden tot de dood van waddendieren in duizenden hectaren. De Waddenzee aan de monding van de Elbe is een belangrijk voedergebied voor onder andere brandganzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen