ANP4 mrt '13 05:46

AEX-index viert 30e verjaardag

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Het is maandag precies 30 jaar geleden dat op de beurs in Amsterdam de EOE-index van start ging, de voorloper van de huidige AEX. Het was de eerste nationale hoofdindex van Europa. De graadmeter werd in het leven geroepen om er derivaten op te verhandelen, zoals futures en opties. Inmiddels zijn meer dan 1000 beleggingsproducten gekoppeld aan de AEX.

Toenmalig beursdirecteur Tjerk Westerterp stelde het eerste mandje van leidende aandelen samen op de achterkant van een sigarendoosje. Op zijn lijstje stonden 13 bedrijven: ABN Bank, Ahold, Akzo, Amro Bank, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden, Philips, Unilever en Nedlloyd.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter telt tegenwoordig 25 fondsen. Van de 13 eerste hoofdfondsen zijn Ahold, Heineken, Philips en Unilever nog in hun oorspronkelijke vorm in de index vertegenwoordigd. Akzo (AkzoNobel), Gist-Brocades (DSM), KLM (Air France-KLM), Koninklijke Olie (Shell) en Nationale Nederlanden (ING) maken als onderdeel van een fusiebedrijf nog steeds deel uit van de AEX.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen