ANP11 mrt '13 16:54

Kanshebbers Libris Literatuur Prijs bekend

Arnon Grunberg. ANP Kippa
Arnon Grunberg. ANP Kippa

AMSTERDAM (ANP) - Esther Gerritsen, Arnon Grunberg, Oek de Jong, Elvis Peeters, Christiaan Weijts en Tommy Wieringa. Dat zijn de auteurs die kans maken op het winnen van de 20e Libris Literatuur Prijs, en de bijbehorende 50.000 euro. De jury heeft de shortlist maandag bekendgemaakt.

De Libris Literatuur Prijs is een onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Op Christiaan Weijts na zijn alle auteurs er al eerder voor genomineerd geweest, Arnon Grunberg zelfs vijf keer. Zijn roman Tirza won in 2007. De winnaar wordt op maandag 6 mei bekendgemaakt. Vorig jaar ging de prijs naar A.F.Th. van der Heijden voor Tonio.

De jury hekelt in het rapport de vele ingezonden 'Ikea-romans', boeken die zijn geschreven als ,,een bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar''. Dat deed de jury, met als voorzitter Clairy Polak, naar eigen zeggen verlangen ,,naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk''.

Gerelateerde artikelen