ANP4 mrt '13 08:00Aangepast op 4 mrt '13 08:38

'Amsterdamse beurs begint lager’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam begint maandag waarschijnlijk lager aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen openen. Beleggers kijken vooral uit naar belangrijke economische cijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later in de week.

,,De AEX begint ongeveer 1 punt in de min. De stemming blijft terughoudend aangezien er in de VS nog altijd geen akkoord is over de bezuiningsmaatregelen. In Azië is de stemming ook overwegend negatief. Er staan deze week een hoop belangrijke macrocijfers op de rol en in Nederland komen nog veel bedrijven met resultaten'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De wereldwijde aandelenbeurzen houden volgens Eltink deze week vooral de blik gericht op het officiële Amerikaanse banencijfer dat vrijdag wordt gepubliceerd. Verder blijven beleggers de ontwikkelingen in Washington volgen, waar de onderhandelingen over de automatische bezuinigingen vooralsnog niets hebben opgeleverd.

Bedrijfscijfers

In Amsterdam zal de aandacht uitgaan naar bedrijfscijfers. Zo komen chipbedrijf Besi en de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI met resultaten, net als onder meer de bouwers BAM en Ballast Nedam,bodemonderzoeker Fugro, beddenbedrijf Beter Bed en Van Lanschot Bankiers.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. In China gingen de projectontwikkelaars in de uitverkoop na nieuwe maatregelen van Peking om de sterke stijging van de huizenprijzen een halt toe te roepen. De Nikkei in Tokio wist wel een kleine winst te boeken van 0,4 procent door een verdere verzwakking van de Japanse yen.

VS

Beleggers op Wall Street keken vrijdag stoïcijns toe hoe het Witte Huis en de Republikeinen zonder een overeenkomst over het begrotingstekort uit elkaar gingen en de economie afstevende op automatische bezuinigingen. Zij hadden al min of meer verwacht dat het overleg zou mislukken en vestigden hun aandacht op meevallende cijfers over de Amerikaanse economie.

De Dow Jones-index sloot 0,3 procent hoger op 14.089,66 punten. De S&P 500-index kreeg er 0,2 procent bij tot 1518,21 punten en de Nasdaq boekte een winst van 0,3 procent bij 3169,74 punten.

Europa

De Europese beurzen gingen lager het weekeinde in. Beleggers maakten zich zorgen over de wereldwijde economische vooruitzichten na zwakke industriecijfers uit China en Europa. De verliezen bleven beperkt door een meevallend cijfer over de Amerikaanse economie.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent lager op 339,73 punten. De MidKap ging 3 procent onderuit tot 525,18 punten door forse koersverliezen van Brunel en Vopak. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tussen 0,3 en 0,6 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,2995 dollar waard, tegen 1,2980 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 90,30 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 110,22 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen