ANP1 aug '13 00:21

Assange tegen hackers: blijf strijden

EPA
EPA

ALKMAAR (ANP) - Blijf speuren naar geheime informatie en geloof niet in de ,,bullshit'' van veiligheidsdiensten. Die boodschap had Julian Assange woensdagavond voor duizenden hackers die zich in Alkmaar hadden verzameld voor de internationale hackersconferentie OHM2013.

De oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks sprak zijn 'bondgenoten' ruim een uur toe via een livestreamverbinding op twee grote beeldschermen. Hij uitte zijn zorgen over de huidige samenleving waarin overheden onbekommerd regels kunnen overtreden en de privacy van burgers kunnen aantasten. Tot zijn tevredenheid ziet Assange echter een nieuwe internetsamenleving ontstaan die het gevecht met het traditionele systeem aangaat.

De Australiër benadrukte dat nog te veel mensen volledig onderschatten hoeveel er momenteel mis is. ,,We moeten niet weglopen en de overheid zijn gang laten gaan'', sprak Assange. ,,Wees kritisch. Denk gezond na. Hoe groter de weerstand tegen het huidige systeem, hoe meer druk we kunnen uitoefenen. Blijf geheime informatie zoeken en geef nooit op.''

De aanwezige hackers hoorden ook dat Assange het opnam voor zijn 'collega' Edward Snowden, die in juni geheime informatie over een Amerikaans spionageprogramma aan het licht bracht en naar Rusland is gevlucht. Snowden verblijft al ruim een maand op een vliegveld in Moskou. Assange noemde deze situatie een perfect voorbeeld van de noodzaak om door te zetten en loofde de actie van Snowden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen