ANP17 mrt '13 17:18

Beleggers kijken naar Fed en macrocijfers

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers zullen zich in de komende week vooral richten op de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen, het rentebesluit van de Federal Reserve en macro-economische cijfers uit Europa en de Verenigde Staten. Resultaten uit het bedrijfsleven zijn er amper.

Maandag wordt er in de door de Democraten gecontroleerde Senaat gesproken over de begroting voor het fiscale jaar 2014 dat in september begint. De Republikeinen hebben het voor het zeggen in het Huis van Afgevaardigden waar ze hun eigen voorstel willen doorduwen. Ze willen minder belastingverhogingen en flink snijden in tal van binnenlandse programma's zoals Medicaid. Daarin zijn gezondheidsverzekeringen voor minder bedeelden geregeld.

Op dinsdag maakt het Amerikaanse ministerie van Handel bekend hoeveel woningen er in februari in aanbouw zijn genomen. Verwacht wordt dat de lage rente de bouw van eengezinswoningen heeft aangejaagd. Economen rekenen in doorsnee op 915.000 woningen op jaarbasis tegen 890.000 stuks in januari. In Duitsland maakt het economisch instituut ZEW dinsdag bekend hoe het staat met het vertrouwen van beleggers en analisten in de economie. Economen rekenen op een indexstand van 48,1 in maart, een fractie lager dan de 48,2 in februari. Het Ifo-instituut maakt vrijdag bekend hoeveel vertrouwen ondernemers hebben.

Bernanke

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) vergadert woensdag over het economische beleid. De centrale bank gaf eerder al aan de rente tot eind volgend jaar op het zeer lage niveau van 0 tot 0,25 procent te houden. Van groter belang is daarom het commentaar dat voorzitter Ben Bernanke levert.

In februari werd duidelijk dat de centrale bank mogelijk eerder moet stoppen met het huidige stimuleringsprogramma dan gepland. De overheid probeert de economie aan te jagen door maandelijks voor 85 miljard dollar schuldpapieren op te kopen. Een aantal leden van het beleidsbepalende Federal Open Market Committee meende destijds dat de snelheid van het programma mogelijk moet worden aangepast aan de economische vooruitzichten en de kosten van de aankopen. Eind januari oversteeg de balans van de Fed voor het eerst 3 biljoen dollar (2294 miljard euro), ruim 3 keer zo groot als voor het uitbreken van de financiële crisis.

De Amerikaanse huizenmarkt staat donderdag opnieuw in de schijnwerpers. Dan maakt het ministerie van Handel bekend hoeveel bestaande woningen er zijn verkocht in februari. Economen rekenen op 5 miljoen stuks op jaarbasis, het grootste aantal sinds november 2009. Op dezelfde dag wordt het wekelijkse aantal eerste werkloosheidsuitkeringen bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen